Wachttijden

Hoe lang moet ik wachten op een afspraak bij de huisarts?

Door de vergrijzing is het aantal consulten bij de huisarts de laatste jaren sterk toegenomen. Dit heeft geleid tot langere wachttijden. Uit het bereikbaarheidsonderzoek in 2023 onder huisartsen in Nederland blijkt dat slechts 50 procent van de patiënten binnen twee dagen terecht kan bij de huisarts. De andere 50 procent moet langer wachten, waarbij 10 procent zelfs langer dan een week moet wachten.

Ondanks deze druk hebben wij bij Medipark ons ten doel gesteld om wachttijden beperkt te houden:

  • Wij zijn in principe van 08:00-12:00 en van 13:00-17:008 uur bereikbaar, bij spoedgevallen wordt de telefoon binnen 30 seconden opgenomen. Bij extreme drukte houden wij ons in ieder geval aan de richtlijn om minimaal 4 uur per dag telefonisch bereikbaar te zijn voor niet-spoedgevallen. Via het patiëntenportaal kunt u ten alle tijden een afspraak met ons maken.
  • Bij extreme spoed doet de huisarts er alles aan om binnen 15 minuten bij u aanwezig te zijn.
  • Bij bedreiging van vitale functies (zoals ademhaling, hart of hersenen) zien wij u binnen 1 uur.
  • Bij kans op schade op korte termijn zien wij u dezelfde dag.
  • Bij geen kans op schade op korte termijn zullen wij in overeenstemming met de Treeknorm in 80% van de gevallen binnen 2 werkdagen en in ieder geval binnen 3 werkdagen een antwoord geven. Dit kan, afhankelijk van uw klacht, via een fysiek, digitaal of telefonisch consult zijn via de eerst beschikbare arts van uw praktijk. Indien u graag op een specifieke datum of tijdstip wil of bij een bepaalde arts kunnen de wachttijden veel langer zijn.

Onze huisartsassistenten krijgen tijdens hun opleiding uitgebreide training om met behulp van specifieke vragen nauwkeurig te beoordelen op welke termijn een klacht moet worden gezien. Deze vragen zijn vastgesteld door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en opgenomen in de Triage Standaard van de Nederlandse Huisartsen Vereniging. Het is daarom belangrijk om de vragen van de assistenten correct te beantwoorden.